Gertrudistocht zaterdag 16 maart 2024

Gertrudistocht zaterdag 16 maart 2024


 
image

Traditiegetrouw begint het seizoen aan het einde van de winter met een wandeling vanuit Bergen op Zoom: de Gertrudistocht, de 3e zaterdag in maart . De startlocatie is bij Toyotagarage Louwman.

Sinte Gertrudis is de patrones van de markiezenstad Bergen op Zoom, waar volgens de legende anno 654 de abdis Geertrui, dochter van Pepijn van Landen, uit het Belgische Nijvel via Antwerpen langs de Schelde de historische stad bereikte. Sinte Geertrui heeft een abdissenkruis om en loopt met een abdissenstaf waarop de muizen omhoog lopen, vanwege het feit dat zij eens het volk van een muizenplaag verlost heeft. Ook draagt zij een kelk met minnedrank, dit omdat zij de beschermster is van de wandelaars en reizigers. Vanwege de historische waarde is er ook een stadsroute.

Voor de 7 en 14 km zijn er 3 lussen mogelijk, beginnend bij de start en daar terugkerend :  De Stadslus, die u door de Gertrudiskerk voert, door de Gevangenpoort en door de tuin van het Markiezenhof. In het begin loopt u ook langs de Zoom, die verdiept ligt, terwijl u op het eind langs de vesting het Ravelijn loopt. Afstand ca. 7 km.  De Zoomland lus laat u kennis maken met lage heuvels in het bos ten oosten van Bergen op Zoom. Afstand ca. 8 km.  De Heide lus loopt via recreatievijvers ten noorden van de stad en ook nog deels langs de Zoom. Afstand ca. 7 km

Voor de afstand van 21 km zijn er 2 mogelijkheden :   U kunt de boven beschreven 3 lussen kiezen als mogelijkheid. Totaal ca. 22 km.   U kunt ook kiezen om naar de rustpost Lodijke te lopen ca. 7 km. Daar kiest u of de lus Kraayenberg of de lus Binnenschelde/Markiezaatsmeer . Beide lussen zijn ca. 7 km. Tenslotte een andere route terug naar de finish bij Louwman. Deze route is ca 5 km

Voor afstanden van 28, 35 en 42 km kiest u een combinatie van de eerder omschreven lussen / routes.

De Kraayenberg lus begint en eindigt dus bij de rustpost Lodijke en is zeer fraai, maar ook wat drassig.

De Binnenschelde/ Markiezaatslus  evenzo begin en einde bij rustpost Lodijke. Fraaie vergezichten, allereerst bij de Binnenschelde op Bergen op Zoom en later bij het Markiezaatsmeer. Daar zullen de vele watervogels u verwelkomen.

De startplaats is op 5 minuten vanaf het station.

Afstanden: 7 - 14 - 21 - 28 - 35 en 42 km

Startplaats: Garage Louwman Toyota Bergen op Zoom
Edisonlaan 9, 4622 RB Bergen op Zoom