Gertrudistocht zaterdag 16 maart 2024

Gertrudistocht zaterdag 16 maart 2024


 
image

Traditiegetrouw begint het seizoen aan het einde van de winter met een wandeling vanuit Bergen op Zoom: de Gertrudistocht, de 3e zaterdag in maart . De startlocatie is bij Toyotagarage Louwman.

Sinte Gertrudis is de patrones van de markiezenstad Bergen op Zoom, waar volgens de legende anno 654 de abdis Geertrui, dochter van Pepijn van Landen, uit het Belgische Nijvel via Antwerpen langs de Schelde de historische stad bereikte. Zij trof daar dorstige vissers aan, voor wie zij een bron met smakelijk zoet water maakte door haar staf in de zilte Scheldebodem te steken.Deze bron bestaat nog steeds, met daarop een kapel gebouwd (ter vervanging van de in de oorlogsjaren verloren gegane kapel) uit overblijfselen van gesloopte kerken. Sinte Geertrui heeft een abdissenkruis om en loopt met een abdissenstaf waarop muizen omhoog lopen, vanwege het feit dat ze eens het volk van een muizenplaag verlost heeft. Ook draagt zij een kelk met minnedrank, dit omdat zij de beschermster is van de voetgangers en reizigers welke voor zij op reis gingen eerst dronken uit Sinte Geertens minnekelk. Vanwege de historische waarde van de binnenstad kunnen wandelaars kiezen tussen een monumentale stadsroute of een groene route ten noorden en oosten van de stad. Men kan echter ook een koppeling maken van een lus uit de stadsroute en een uit de buitenroute. De wandelingen van de “STADSROUTE“ voeren de deelnemers o.m. langs de “zeekant” de St. Gertrudiskapel, de Bergse Plaat, rond de Binnenschelde, langs het Zoommeer en “Kijk in de Pot”. Dwars door het stadskasteel “de Markiezenhof” en zijn tuin, over de Grote Markt en door de St. Gertrudiskerk (beter bekend als de Peperbus).Via de Gevangenpoort en de Gedempte Haven naar Meilust, om naar gelang de gekozen afstand,bij het eind of rustpunt (Toyotagarage Louwman)aan te komen.De “GROENE ROUTE“ gaat via de bossen van recreatieterrein De Heide, Vrederust, Buitenlust en Fort de Roovere (Mozesbrug) naar Halsteren. Via Fort Pinsen en de Melanen brengt de route de deelnemers terug naar de eindcontrole bij de Toyotagarage Louwman. Deze route loopt o.a. door de natuurgebieden Markiezaat, Zoomland en Heide van Brabants Landschap. Een bezoek aan de website van Brabants Landschap wordt van harte aanbevolen: www.brabantslandschap.nl

De stadsroute voert door de historische monumentale binnenstad, door het Markiezenhof, door de Sint Gertrudiskerk, door het Ravelijn. De natuurroute gaat over de Mozesbrug en door Fort Roovere.

De startplaats is op 5 minuten vanaf het station.

Afstanden: 7 - 14 - 21 - 28 - 35 en 42 km

Startplaats: Garage Louwman Toyota Bergen op Zoom
Edisonlaan 9, 4622 RB Bergen op Zoom